Untitled Document
Untitled-1
 
 
De Vachtverzorging van de Coton.

Wie de Coton ziet zal begrijpen; De Coton is een hondje dat vachtverzorging nodig heeft.

Aan de hand van aan ons veelgestelde vragen zullen wij proberen U wat te leren over de vachtverzorging van de Coton.

De benodigdheden....

Hoe vaak moet ik mijn coton nou eigenlijk borstelen ??

Nou een volwassen coton kan volstaan met 2 a 3 keer in de week zorgvuldig borstelen. Een pup adviseren wij altijd dagelijks even te borstelen, al bestaat dit borstelen in het begin alleen nog maar uit aaien met de borstel. Uw pupje went op deze manier snel aan het feit dat dat borstelen nou eenmaal bij zijn leventje hoort...ga steeds een stukje verder en leer hem op zijn zij te liggen, op zijn rug te liggen, kijk reglmatig zijn tandjes,oortjes en oogjes na.

Uw coton zal rond de leeftijd van 8 maanden zijn puppyvacht omwisselen voor zijn "volwassen vacht". Deze periode drijft vele jonge coton-eigenaren tot wanhoop ! In deze periode lijkt na elke borstel beurt de vacht weer gelijk in de klit te schieten en 2a 3 keer per week borstelen is in deze periode ook echt niet meer genoeg. Wij zeggen altijd : wanhoop niet ! Deze periode gaat in enkele weken/maanden voorbij en als U in deze periode volhoud zult U merken dat het borstelen later weer makkelijker word.

 

Hoe vaak moet mijn Coton in bad ??

De coton heeft een makkelijke vacht die niet snel vuil word. Natuurlijk ziet hij er na een flinke wandeling uit als het gemodderde beest en lijkt alleen een flinke wasbeurt nog de oplossing......Dit is echter niet het geval. Laat uw hondje lekker opdrogen en doe niets aan de vacht tot hij goed droog is, even de borstel erdoor en U zult zien dat hij een heel eind is opgeknapt, het vuil valt als het ware uit de vacht. Na een tijdej wordt de vacht vaak wel wat "smoezelig ".Wij adviseren 1 x in de 6 weken uw Coton lekker te wassen en in de cremeverzorger te zetten. Zo blijft de vacht schoon en gemakkelijker doorkambaar. Mensenshampoo is voor een hond niet geschikt, de hond zijn huid heeft een andere PH waarde dan die van de mens waardoor U de huid van de hond kunt beschadigen (ernstig uitdrogen) als U mensen shampoo gebruikt. Vergeet niet om uw hondje voor het wassen uitgebreid te borstelen en zorg dat hij zo klitvrij als maar mogelijk is in bad gaat.Wij adviseren Pet Silk vachtverzorgingsproducten voor uw Coton, kijk in onze webshop welke producten het beste bij uw hondje passen ! Na het wassen rustig droogfohnen met een lauwe fohn terwijl u ondertussen de vacht van uw hondje voorzichtig doorborsteld.

Tips:

  • Shampoo/Cremeverzorger is zuiniger in gebruik als U het eerst mengt met water. Giet een laagje shampoo/creme in een oude shampoo of afwasfles en vul het aan met water. Pet Silk shampoo's kunt U zo wel 1/10 tot 1/30 mengen, afhankelijk van de soort die U gebruikt.Maak de hond eerst goed nat en besprenkel hem dan geheel met de gemengde shampoo. Maak slechts zoveel shampoo/creme aan als U denkt nodig te hebben, U kunt dan de hele fles over de vacht van uw hondje verdelen.

  • Probeer niet te veel draaibewegingen te maken maar de shampoo voorzichtig met kneedbewegingen in de vacht te masseren, zo voorkomt U klitvorming door het wassen.

 

Kan ik die vacht niet gewoon afknippen ??

Wij raden dit niet aan. U weet tenslotte als U een langharig hondje kiest, deze ook verzorging nodig heeft, echter........De vacht van uw hondje is ook zijn bescherming, niet alleen tegen de koude maar ook in de zomer tegen de warmte, al lijkt dit niet zo. Een kortgeknipt hondje zal sneller zonnebrand oplopen of verhit raken doordat de vacht de zon niet meer filtert. Tussen de cotonnenvacht zit veel 'lucht' wat deze functie bewerkstelligd. Verder beschadigd U door veelvuldig knippen de structuur van de vacht, de ondervacht overwoekert op den duur de bovenvacht en borstelen word een haast onmogelijke opgave.

Kort gezegd dus wat ons betreft : Liever niet !!

 

Welke verzorging heeft mijn hondje nog meer nodig ??

  • We knippen af en toe de nageltjes. (let hierbij op het zgn.leven ) Vind U dit te spannend, uw dierenarts of trimster helpt U graag !!

  • Haartjes uit de oren plukken we eruit.

De haartjes die in de inwendige gehoorgang groeien trekken we tussen twee vingers uit of gebruiken een geribbelde pincet. Neem hele kleine plukjes te gelijk.De eerst epaar keren zal uw hondje het niet zo leuk vinden maar het gaat steeds makkelijker los naarmater het vaker gebeurt. Bijhouden dus. Deze haartjes nooit wegknippen. Er onstaan dan zgn. stekeltjes die in de zeer gevoelige gehoorgang gaan prikkelen, de hond gaat krabbelen, er onstaat een irritatie, of nog erger een ontsteking. Laten zitten is ook geen optie want dan gaat vuil ophopen in de gehoorgang. Ook hier geldt, jong geleerd is oud gedaan. (zie foto)

 

   

Het haar tussen de voetjes knippen we weg, dit gaat makkelijk klitten, vuil blijft erin hangen en de hond kan daar veel last van hebben. (zie foto)

 

 

 

   

Bij reutjes knippen we de haren van de penis en rondom de penis weg, bij teefjes de lange slierten aan de vulva. Dit uit hygiene oogpunt. Uw reutje zal op oudere leeftijd gaan plassen met de poot omhoog en dat kan hele vieze gele plekken veroorzaken.Ook moet U in de gaten houden dat hij geen troebel gele uitscheiding gaat krijgen.Dit kan duiden op voorhuidontsteking. Hiervoor bestaan ook speciale reinigers. (zie foto)

 

 

  • De oogjes altijd schoon en fris houden. Harde 'slaapjes' gewoon met de vinger verwijderen. Heeft uw hondje veel last van overtollig traanvocht laat dan even nakijken of de traanbuis voldoende open staat. Verder kunt U de oogjes dan schoonhouden met speciale reiniger of een beetje lauw gekookt water.

  • De tandjes...deze kunt u poetsen als uw hondje snel vieze tandjes heeft. Eigenlijk is dit een dagelijks terugkerend ritueel.Er bestaat speciale hondentandpasta of tandreinigingsdoekjes welke reeds zijn geinpregneerd met een reinigende vloeistof. Reeds ontstaan tandsteen kunt U verwijderen met een speciaal krabbertje of dit laten doen door uw dierenarts of trimster.De ene hond heeft sneller last dan de ander. Heeft de hond echter veel tandsteen doe er dan wel wat aan, net als bij mensen veroorzaakt tandsteen bij honden tandbederf en kan bij heel ernstige problemen zelfs de kaak van uw hondje aantasten.

 

Aan de slag !!

Probeer de vacht steeds per 'laagje' te kammen.

Begin onderaan, steeds een laagje hoger, zo ook bij de pootjes, begin bij de voetjes en ga steeds een stukje hoger.

Borstel eerst grof en controleer daarna met de kam of U geen klitje hebt overgeslagen.

Bij een goed geborstelde hond glijd de grove kam soepel door de vacht.

Blijft deze nog ergens steken kijk dan waar er nog een knoop zit en borstel dit weer extra uit.

 

Geef extra aandacht aan de zgn. lastige plaatsen, achter de oortjes, in de liezen, in de okseltjes etc.

Gebruik een zgn pennenborstel, een gemengde borstel van varkenshaar en nylon, en twee maten kammen om te checken op klitten. Ook snor en baard, oortjes en voetjes kunnen we het beste kammen.Wilt U het haar uit de ogen van de hond houden gebruik dan een stoffen elastiekje of een klemmetje. Eventueel kan een zgn. borstelspray of "leave-in" conditioner worden gebruikt om de vacht soepeler te houden in moeilijke periodes.

Iedereen die bij ons een pupje koopt krijgt uitgebreid informatie mee op papier.Ook geven wij thuis een borsteldemo op één van onze volwassen honden. Heeft U nog vragen neem gerust contact met ons op !

Veel borstelplezier gewenst !!!!!

Borstels en andere aanverwante artikelen voor de vachtverzorging van de coton vindt U in onze webshop !